Slik kjemper du mot komedogen akne: hudpleierutiner, stuebaserte behandlinger og behandlinger hos hudlege

Slik kjemper du mot komedogen akne: hudpleierutiner, stuebaserte behandlinger og behandlinger hos hudlege

Det kan virke som akne har eksistert siden tidenes morgen, og ved hjelp av moderne teknologi er det nå mulig å kontrollere komedogen akne mer effektivt enn noensinne. Hva er komedogen akne? Komedogen akne anses som den mest alvorlige typen akne og er resultatet av en rekke bakterielle, hormonelle og tapiiiyrmessige faktorer.

Løsninger som er rettet mot komedogen akne, bør rette seg mot å reducere hovne og betente porer som forårsaker akne. Det er viktig å få kontroll på disse to før du begynner å behandle fra utvendig. Utvendig kan en hudpleierutine, som består av å rengjøre og fukte huden, endre måten den står overfor akne.

Hudpleierutiner

En effektiv hudpleierutine inkluderer å vaske det berørte området med lunkent vann og en ikke-komedogen såpe eller rensegel. Unngå å skrubbe huden, da dette kan provosere hudirritasjon og skade porene eller føre til at bakterier sprer seg.

Etter vask er det også lurt å bruke en eksfolierende peel, serum eller vannbasert vare som absorberer det overflødige talg og forhindrer at det påfølgende steget blir for fettet og forårsaker akne. Pass på at serumet du bruker er utviklet for å løse ut komedoner og ikke forårsaker mer olje og fett.

Til sist bør huden fuktes med en fuktighetskrem som er utviklet for akne. Det er bedre å bruke en lotion som er utviklet for å lindre irritasjon og kontrollere oljeproduksjon. Pass på at du ikke bruker noen produkter som er merket som komedogen, da de kan forårsake akne.

Hjemmepleie

Det er mange over-the-counter produkter som kan brukes til å behandle komedogen akne. Disse produktene er som regel billigere enn produkter som behandles av en lege eller hudlege. Videre kan disse produktene ordnes uten en legebesøk.

Salisylsyre er et aktuelt middel som er tilgjengelig over disken og er et trygt alternativ. Denne ingrediensen er svært effektiv i å kontrollere talgproduksjon og redusere bakteriell aktivitet. Salisylsyre kan påføres direkte på det berørte området eller via en lett masker som fjerner oljeoppbygging fra det berørte området og forbedrer hudens utseende samtidig.

Noen over-the-counter produkter inneholder også kojisyre, en kraftig ingrediens som kan effektivt fjerne betente porer, fjerne flass og forhindre ny betennelse som forårsakes av allergiske reaksjoner og infeksjoner.

Behandlinger hos hudlege

I alvorlige tilfeller av komedogen akne kan eksperthjelp fra en hudlege være nødvendig. Der vil du få muligheten til å diskutere forskjellige behandlingsalternativer og velge den som best passer dine fysiske og mentale behov.

Hudlegen kan anbefale innvendig bruk av steroider eller rekvisisonere reseptbelagte medisiner. I alvorlige tilfeller kan systemiske antibiotika som minocyklin hjelpe til med å redusere bakteriell aktivitet og redusere inflammasjon. Også systemiske retinoider, som er et derivat av vitamin A, kan brukes til å redusere betennelse og redusere talgproduksjon.

Mekanisk behandling

Mekanisk behandling kan også være et nyttig verktøy for å kurere komedogen akne. Dette inkluderer behandlinger som elektrolyse (gynge fra hudlegen) og mekanisk eksfoliering (kylanmaske). Disse metodene hjelper med å fjerne olje og tjære fra betente porer og fremme hudregenerering.

I enkelte tilfeller kan en hudlege anbefale lasersurfacebehandling. Dette er en metode der overflaten av huden blir eksponert mot en kortvarig laserstråler som skjærer ned på hudens topografi. Dette hjelper med å lukke og fjerne blokkerte porer.

Mat og miljø

Mat er også en del av aknehåndtering. Matinntak som er rik på karbohydrater, sukker, fett og meieriprodukter, kan forårsake akne å blusse opp. Spis mat som er høyt i antioxidanter og mineraler, som frukt, grønnsaker, havregryn, korn, bønner og nøtter. Unngå også for mye koffein og røyking.

Akne kan også oppstå som resultat av stress. I de fleste tilfeller av komedogen akne, bør du fokusere på å kontrollere stressnivået ditt. Du må finne ut måter å håndtere stress på en bedre måte, for eksempel yoga eller turgåing.

Konklusjon

Komedogen akne er en mengder alvorlige hudproblemer som må behandles nøye. Med den riktige hudpleierutinen og behandlingen hos hudlege, din vei til å kurere komedogen akne kan bli kortere enn du tror. For å redusere betennelsene, hold huden din klar og ren, følg et næringsrikt kosthold og finn måter å kontrollere stress.