Hampolje som brukes til hudpleie utvinnes ikke fra cannabis (som har narkotiske egenskaper) men fra Cannabis sativa L. Den mest verdifulle hampoljen er uraffinert og kaldpresset ved temperaturer opptil 40 grader Celsius. Den har en gulgrønn farge og er berømt for sine verdifulle egenskaper for en lang rekke kosmetiske bruksområder. Av den grunn passer hampolje for hud- og hårpleie. Hvilke egenskaper, bruksområder og sammensetning har hampolje?
Hampolje og hampfrø
Cannabisplantene vokser i Sentralasia. Fibrene ble brukt til produksjon av papir, seil og tau, og oljen som ble presset ut av dem ble brukt til å lindre hudlesjoner. I moderne Europa har ikke cannabis oppnådd noen popularitet i kosmetikkbransjen. Inntil nylig var det bare den kjemiske industrien som utnyttet egenskapene og gjorde den til en popular bestanddel i maling og lakk. Denne aversjonen mot Cannabis sativa er resultatet av frykt for cannabis og forbudet mot dyrking. Som en konsekvens har ikke-narkotiske hampplanter blitt beryktet.
Hvordan utvinnes hampolje?
Hampolje utvinnes fra hampfrø. Den er kaldpresset fra utvalgte varianter av disse frøene. Hampfrø inneholder opptil 40% hampolje. Fersk olje har grønnaktig farge, og etter eksponering for sollys blir den nesten fargeløs. Hampolje har en behagelig, nesten nøtteaktiv smak.
Hampolje – sammensetning
Hampolje kalles, i følge INCI, Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil.
Hampolje består av nesten 80 prosent essensielle fettsyrer (EFA), spesielt fra:
- linolsyrer fra gruppen omega 6-fettsyrer,
- linolensyrer fra gruppen omega 6.
I tillegg har begge syrer optimalt blandingsforhold: forholdet omega 6-syrer til omega 3-syrer er 3:1, noe som tillater optimal forbrenning av lipider.
Hampolje inneholder også andre syrer:
- oljesyre
- palmitinsyre,
- gammalinolensyre,
- samt karoten, proteiner, aminosyrer, mineraler, vitaminer (A, D, E og K), fytosteroler og fosfolipider. I tillegg inneholder hampolje en rekke biologisk aktive stoffer med antiinflammatoriske, regenererende, antiseptiske, antioksiderende og solbeskyttende egenskaper. Disse inkluderer tokoferol, cannabidiol og terpineol.
Hampolje er en av de mest effektive vegetabilske oljene med næringsgivende egenskaper. Den får navnet sitt fra innholdet.
Hampfrøolje – kosmetiske egenskaper
Hampolje gjenoppbygger hydrolipidlaget i epidermis og reparerer skader i den intercellulære sementen. Som et resultat mister ikke huden fuktighet, og epidermis oppfyller bedre sine beskyttende funksjoner. I tillegg gjør innholdet av essensielle fettsyrer at hampoljen holder huden i god stand og øker motstandskraften mot ytre faktorer, inkludert vind, frost og sol.
Dessuten lindrer hampolje inflammasjon ved atopisk dermatitt, psoreasis og eksem, og hjelper i behandlingen av disse. Den reduserer også kløe i huden ved dermatoser som AD og hudallergier. I tillegg minimerer den risikoen for irritasjoner og misfarginger, regenererer og gir huden næring og hindrer prematur aldring.
Videre forbedrer hampolje hudtonen, regulerer talgutskillelsen og gjenoppretter hudens elastisitet og fuktighetsnivå. Dessuten mykgjør den og glatter ut huden, og – som naturlig solbeskyttelse – beskytter den mot sollys. I tillegg stimulerer den hårvekst, forbedrer glansen og gjør børsting lettere.
Hampolje – kosmetisk bruk
Hampolje absorberes raskt og etterlater seg ikke noe fettlag på huden. Den kan brukes i ren form direkte på huden eller brukes via kosmetikk basert på den, spesielt bløtgjørere for problemhud eller til pleie av spedbarn og småbarn. Den er en populær ingrediens i body lotion, såper, ansiktskremer og solkremer. Hampolje kan brukes til alle hudtyper fordi:
- den gir fuktighet til tørr hud;
- den regulerer talgutskillelsen og regulerer arbeidet til talgkjertlene i fet hud;
- den fyller opp manglende lipider for sensitiv hud;
- den forhindrer rynkedannelse på voksen hud.
Hampolje på kjøkkenet
Den rike og sunne sammensetningen gjør at hampolje ikke bare brukes innen pleie men også på kjøkkenet. Hampolje kan bare inntas i kald form. Den bør ikke varmes opp og kan dermed ikke brukes til steking eller baking. Forlenget eksponering mot høye temperaturer fjerner de verdifulle egenskapene fra hampoljen. Uansett kan den brukes til å tilberede og berike smaken på mange retter. Du kan tilsette den i bokhvetegryn som etter hvert får en kremete smak, eller helle den over nykokte dumplings. På basen kan du tilberede pesto, grønnsaks- og kvarkmasse samt dipper og salater. Hampolje gir hver rett en ny, distinkt smak.